MÁRTON AUTÓSZERVIZ

MÁRKAFÜGGETLEN AUTÓJAVÍTÓ MŰHELY
NKH ÁLTAL KIJELÖLT VIZSGÁLÓ ÁLLOMÁS

7200 Dombóvár, Köztársaság u. 17/B
Munkafelvétel:
06-74/460-656, 06-30/365-5353
E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyezned kell a JavaScript használatát.
 Bérautó: 06-30/365-5353
 Térkép:

 
 MÁRTON KÁROLY
Adószám: 61279971-2-37
Váll. ig. sz.: ES-208041
Bank: 11746043-20003263

Nyomtatás

FÉNYSZÓRÓBEÁLLÍTÁS


A gépjármű fényszórók ellenőrzésének technológiai műveletei

5/1990. (IV. 12.) KöHÉM rendelet

                                                                                             

2.2. A gépjármű fényszóró ellenőrzésének műveletei
a) Az ellenőrző készüléket a jármű elé helyezve be kell állítani:
- a gépkönyv előírása szerint a készüléknek a haladási irányban mért távolságát a vizsgálandó fényszórótól,
- a készülék tájoló egységének használatával a készülék optikai tengelyének és a jármű hosszirányú felezősíkjának párhuzamosságát,
- a készülék optikai tengelyének magasságát a fényszóró optikai tengelyének magasságába 2 cm pontossággal,
- a jármű hosszirányú felezősíkjára merőleges irányban a készülék és a fényszóró optikai tengelyének vízszintes irányú egybeesését (eltérése jobbra és balra 2-2 cm lehet).

b) Ha a jármű fényszórója terhelésfüggő magasságállítóval van ellátva, a vizsgálatkori terhelési állapotnak (terheletlen állapot) megfelelő helyzetbe kell állítani.

c) A jármű tompított fényszóróját bekapcsolva, az ellenőrző készülék ernyőjén ellenőrizni kell a sötét-világos határvonal kontúrosságát és alakját az ernyőn lévő jelzésekkel összehasonlítva.

d) A sötét-világos határvonal lefelé vetítési irányát meg kell határozni és össze kell hasonlítania jármű adattábláján szereplő, a tompított fény kezdeti függőleges elhajlására előírt %-értékkel.

Megjegyzés: 1% megfelel 10 m-enként 10 cm lefelé vetítésnek. Megengedett eltérés + 0,5% ( + 5 cm/10 m).

e) Ha az adattábla hiányzik, a tompított fényszóró fénykibocsátó felülete alsó peremének a talajtól mért „h” távolságát meg kell mérni és a vetítési irányt a következők szerint értékelni. A megkövetelt lefelé vetítési irány:

 

 

 

A fényszóró magassága

A vetítés iránya

 

legfeljebb

legalább

 

 

h < 0,9 [m]

-1%

-

h 40

100 [%]

h > 0,9 [m]

-1,5%

-

h 40

100 [%]

               

Megjegyzés: A „-” előjel lefelé vetítést jelent.

f) Meg kell határozni a sötét-világos határvonal töréspontjának oldalirányú eltérését a jármű hosszirányú felezősíkjával párhuzamos iránytól. A megengedett eltérés balra 2,5 cm/10 m, jobbra 10 cm/10 m.

g) Terhelésfüggő magasságállító ellenőrzése: „teljes terhelés” helyzetbe kell állítani. A lefelé vetítésnek mindkét tompított fényszórón azonos mértékben növekednie kell. A megengedett eltérés: 1% (10 cm/10 m).

h) A távolsági fényszóró ellenőrzése:

Ha a járművön:
- terhelésfüggő magasságállító van, „terheletlen helyzet”-be vissza kell kapcsolni,
- egymás mellett két világítótest van, az ellenőrzést külön kell végrehajtani, a nem vizsgált világítótestet le kell takarni.

Ellenőrizni kell a berendezés ernyőjén a legerősebben megvilágított terület elhelyezkedését.

Megfelelő a fényszóró vetítési iránya, ha a legerősebben megvilágított terület középpontja közelítőleg egybeesik a készülék ernyőjén az optikai tengelyt jelző ponttal.

i) A ködfényszóró ellenőrzésekor a fényszóró ellenőrző készülék elhelyezése megegyezik a tompított, illetve távolsági fényszóró vizsgálatára vonatkozó elhelyezési előírásokkal. A megvilágított terület elhelyezkedésének ellenőrzésekor a terület felső határa nem lehet magasabban, mint a tompított fényszóró sötét-világos határvonal.